Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam
Welkom bij Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam

We hopen dat je veilig onderdak in onze regio hebt gevonden en dat je hier tot rust kunt komen. Veel van jullie hebben aangegeven te willen werken. Dat kan.

Op deze website van de gemeenten uit de regio Groot-Amsterdam vind je informatie over werk, waar je op moet letten én wat je nodig hebt om met een gerust hart aan de slag te kunnen.

Nieuwe regels per 19 juli 2022
Nieuwe regels per 19 juli 2022

Vluchtelingen uit Oekraïne die onder de ‘Europese tijdelijke beschermingsregeling’ vallen, kunnen in Nederland werken zonder een tewerkstellingsvergunning (twv). De vrijstelling van de twv geldt voor al het werk in loondienst. Je hebt hiervoor een arbeidscontract met een werkgever nodig. Dankzij de vrijstelling hoeft een werkgever geen werkvergunning voor je aan te vragen. Hierdoor kun je makkelijker een baan zoeken, als je dat wilt. Maar: voor vluchtelingen met een andere nationaliteit en een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne gelden per 19 juli andere regels. Zie hieronder bij stap 2.

Wat moet je regelen om te kunnen werken en bij wie moet je daarvoor zijn?
✔ Stap 1. Zorg dat je een verblijfplaats hebt

Heb je geen verblijfplaats? Meld je dan bij het Humanitarian Service Point op het Centraal Station (oostvleugel) van Amsterdam.

Heb je al een verblijfplaats, dan kun je je inschrijven bij de gemeente waar je verblijft. Zie stap 2.

✔ Stap 2. Laat je inschrijven in de Basis Registratie Personen (BRP)
  • Heb je een Oekraïens paspoort of identiteitsbewijs? Dan kun je je bij de gemeente waar je verblijft laten inschrijven (Basisregistratie Personen).
  • Heb je geen identiteitspapieren? Neem dan contact op met de Oekraïense ambassade in Den Haag.
  • Ben je een door Oekraïne erkende vluchteling of heb je een geldige Oekraïense verblijfsvergunning? Dan kun je je bij de gemeente waar je verblijft laten inschrijven (Basisregistratie Personen).
  • Heb je geen geldige Oekraïense verblijfsvergunning of papieren? Neem dan contact op met de Oekraïense ambassade in Den Haag.

Hieronder de websites van de gemeenten in de arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam. Check goed wat de regels zijn in de gemeente waar je verblijft, bezoektijden en afspraken maken kunnen per gemeente verschillen.

Voor algemene informatie over Basisregistratie Personen voor vluchtelingen uit Oekraïne, kijk op de website van de Rijksoverheid.

✔ Stap 3. Vraag een Burger Service Nummer (BSN) aan
  • Om in Nederland te kunnen werken heb je een Burger Service Nummer (BSN) nodig. Als je je inschrijft bij de gemeente waar je verblijft (zie stap 2) krijg je een BSN.
✔ Stap 4. Vraag een zorgverzekering aan
  • Iedereen die in Nederland wil werken moet een zorgverzekering hebben. Dat geldt ook voor vluchtelingen uit Oekraïne. Meer informatie vind je op deze website van Refugee help.
Hoe vind je een betrouwbare werkgever?
Hoe vind je een betrouwbare werkgever?

Er zijn vele manieren om werk te zoeken. Via uitzendorganisaties, via internet, direct bij een werkgever. Een aantal gemeenten in onze regio helpt zelfs direct bij het zoeken naar werk. Belangrijk is dat je werkgever betrouwbaar is en legaal werk biedt.

✔ Werk zoeken via uitzendorganisaties:

Uitzendbureaus zijn in Nederland een veelvoorkomende manier om aan werk te komen. Een uitzendbureau bemiddelt tussen mensen die (tijdelijk) werk zoeken (de uitzendkracht) en bedrijven die (tijdelijk) mensen nodig hebben (de inlener). Als je je inschrijft bij een uitzendbureau, gaat het uitzendbureau voor jou op zoek naar passend werk. Zodra het uitzendbureau werk voor je heeft gevonden bespreekt het bureau dit met jou en met de werkgever die jou eventueel ‘inleent’ van het uitzendbureau.

Als jij en de inlener alle twee akkoord zijn, kom je in dienst bij het uitzendbureau:

  • Via het uitzendbureau werk je als uitzendkracht bij de werkgever (de inlener).
  • Als uitzendkracht krijg je een uitzendovereenkomst (een soort arbeidsovereenkomst) met het uitzendbureau.
  • Het uitzendbureau betaalt ook je salaris.

✔ Grootste uitzendorganisaties in de regio

Kaart arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam
Veelgestelde vragen over werken in Nederland
Vragen over werktijden, vakantiedagen, kinderopvang, reiskosten

Voor vragen over bijvoorbeeld werktijden, vakantiedagen, kinderopvang, reiskosten etc. check de website van Refugee help.

Ik ben ZZP’er/ heb een eigen bedrijf in Oekraïne, kan ik voor Nederlandse bedrijven werken?

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen nog niet werken als zelfstandige (ZZP’er) in Nederland. Kijk hier voor meer informatie.

Voor werkgevers

Wil je iemand aannemen uit Oekraïne, kijk dan op de website van Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam waar je rekening mee moet houden. Ook kun je hier terecht voor advies.

Vragen over arbeidsrechten of problemen op het werk

Voor vragen over arbeidsrechten kun je terecht bij:

Wat moet ik doen als ik arbeidsuitbuiting vermoed?

Veel mensen willen helpen, ook werkgevers. Helaas is niet iedereen ter goeder trouw.
Let goed op dat je niet in verkeerde handen terecht komt. Meer informatie vind je op deze website van Comensha, het coördinatiecentrum tegen mensenhandel, ook in het Oekraïens, Russisch en Engels.

Meldt het altijd als je iets niet vertrouwt. Neem contact op met Comensha via (033) 448 11 86 (bereikbaar van 09.00 – 17.00 uur) of mail naar info@comensha.nl

Persoonlijk contact met het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam
Persoonlijk contact met het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam

Voor vragen kun je:

  • Bellen op werkdagen (ma t/m vr tussen 09:00 en 17:00 – English and Dutch). Telefoonnummer Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam 020 – 25 27 029.
  • Een e-mail sturen: info@grootamsterdamwerktdoor.nl (ook in het Oekraïens of Russisch).
  • Langskomen bij Stadskantoor Zuid, President Kennedylaan 923, Amsterdam (ma t/m vr tussen 09:00 en 16:00), tolk aanwezig.
Laat ons je terugbellen

Laat je gegevens achter en we bellen je binnen een werkdag terug. Of neem contact met ons op.