Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam
Het werknemersteam (RMT)

Het werknemersteam (RMT) van het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam begeleidt werkenden en werkzoekenden via loopbaancoaching, training, testen en om- en bijscholing, naar duurzaam ander werk. Eén van de mensen die geholpen zijn is Marc. Caroline Lelyveld, namens
vakbond De Unie werkzaam als loopbaanadviseur bij het Werknemersteam vertelt wat zij voor hem heeft kunnen betekenen.

Baan met toekomst voor Marc
“Marc werkte bij een bedrijf in Amsterdam dat besloot om zijn werkzaamheden te verplaatsen naar Almere. De nieuwe locatie was slecht bereikbaar met het openbaar vervoer en dus kon Marc er niet blijven werken.” Hij meldde zich na een bijeenkomst in juni aan bij het Regionaal Werkcentrum
Groot-Amsterdam. In een kennismakingsgesprek tastte Caroline af wat de wensen van Marc waren en welke mogelijkheden hij zelf zag.

“Het bleek dat Marc iemand was die ‘wat zijn ogen zien, zijn handen kunnen maken’. Hij wilde graag iets in de techniek blijven doen.”

Bij een Meet & Greet met bedrijven werd Marc heel enthousiast van frezen. Caroline heeft  vervolgens gezorgd dat hij een bbl-opleiding kon gaan volgen via het project ‘Baan met toekomst’. Marc moest hiervoor eerst een assessment doen, wat hij best wel spannend vond. Trots was hij dan
ook toen bleek dat hij heel hoog scoorde met de testen.

“We hebben Marc kunnen koppelen aan het bedrijf Deltour waar hij aan de slag kan met 3D-printing. Hij is daarnaast in september gestart met de opleiding.”

Wanneer je heel lang bij een bedrijf heb gewerkt en plotseling naar ander werk op zoek moet, is je cv natuurlijk niet echt meer up-to-date. Vanuit VCP|DeUnie heeft Marc een workshop cv-maken kunnen volgen.

Breed samengesteld team
Het werknemersteam van het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam bestaat uit ruim twintig personen die afkomstig zijn van het UWV, de Gemeente en de sociale partners FNV, CNV en VCP|De Unie. Het team kent loopbaancoaches, scholingsadviseurs en jobhunter matchers.
Natasja Steenhagen, coördinator werknemersteam, vertelt wat het team kan betekenen voor werkenden:

“We focussen ons in eerste instantie op sectoren met krapte op de arbeidsmarkt, zoals de zorg, IT, logistiek, bouw en techniek. Maar ook andere sectoren hebben zeker onze aandacht. Dankzij de RMT-gelden vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) beschikken wij over mensen en middelen om maatwerk te bieden. Door de samenwerking met de drie partners en overige partijen uit onze regio is ons netwerk enorm groot, waardoor we mensen sneller en gerichter aan het werk kunnen helpen.”

Een andere doelgroep die het werknemersteam ondersteunt, zijn de werkzoekenden. Dit doen ze samen met de uitkeringsinstantie. Deze heeft wettelijk de eerste verplichting om hen naar ander werk te begeleiden. In samenspraak met UWV en de gemeente kan het werknemersteam vanuit de RMT gelden van het ministerie aanvullende ondersteuning bieden aan de werkzoekende.

Trots op wat al bereikt is
Sinds de start van het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam heeft het werknemersteam al meer dan 2000 werkenden én werkzoekenden kunnen ondersteunen. Iets om trots op te zijn. Natasja: “Ondersteuning hebben we geboden in veel verschillende vormen. Een daarvan is een
workshop rouw. Dat klinkt wellicht vreemd, maar bedenk wel dat afscheid nemen van het werk dat je misschien al vijfentwintig jaar hebt gedaan, een rouwproces in werking stelt. Wanneer iemand dat goed kan verwerken, kan hij zich beter openstellen voor nieuw werk. Daarnaast bieden we re-
integratietrajecten aan zoals een workshop stotteren en een workshop autisme. Allemaal instrumenten die we kunnen inzetten om iemand naar een baan te begeleiden waar hij écht op zijn plek is. Iemand die al langdurig zonder werk zit en bijna geen uitweg meer ziet, kunnen we
ondersteunen door zijn angsten te helpen overwinnen en weer meer zelfvertrouwen te krijgen.

Uiteindelijk doel is om door maatwerk te bieden, werkloosheid te voorkomen of te verkorten. We willen graag zo veel mogelijk mensen in een baan krijgen waar ze nog heel lang in door kunnen werken; oftewel duurzaam inzetbaar te houden.” Voorbeelden zijn er te over. Zo is er de kandidaat die zijn vak uitstekend verstaat maar door een vorm van autisme tijdens sollicitatiegesprekken niet goed uit de verf kwam. Door loopbaancoaching en een werkfittraject is het hem gelukt om zich goed en rustig te presenteren in een gesprek. Hij is nu aan de slag als Servicedesigner bij Ordina.

Een andere vorm van ondersteuning is de aanschaf van een elektrische fiets voor een meneer die daardoor zijn werk kan blijven doen op een plek die slecht bereikbaar is per openbaar vervoer. dit soort maatwerktrajecten worden ook bekostigd vanuit de RMT-gelden (RMT=Regionaal
Mobiliteitsteam). In de loop der tijd heeft het werknemersteam al vele positieve reacties mogen ontvangen van klantbegeleiders die werkzoekenden via bemiddeling van RWC Groot-Amsterdam hebben kunnen helpen aan een nieuwe start. “Daar zijn we best trots op”, vertelt Natasja, “en dus hebben we een aantal van die reacties verzameld in een ‘complimentenmuur’.”

Procedure
Als een kandidaat zich meldt bij het werknemersteam volgt altijd eerst een kennismakingsgesprek. Vervolgens maken we samen een plan van aanpak waarin de wensen van de kandidaat tot zijn recht komen en kijken we wat wij kunnen betekenen voor hem. Dan kan er een loopbaangesprek volgen en geven we een realistisch advies. Eventueel worden er testen afgenomen als de kandidaat nog niet goed weet wat hij wil. Waar nodig ondersteunen we bij het maken van een cv en LinkedIn-profiel en bieden we een workshop solliciteren aan. Wanneer de kandidaat klaar is voor de arbeidsmarkt komt het matchingteam in actie. Zij kijken mee naar geschikte vacatures, doen suggesties voor mogelijke banen en stellen de kandidaat indien gewenst voor aan een bedrijf.

“Als Werknemersteam houden we contact met de kandidaat totdat het contract is getekend. Nadat de proeftijd goed is gegaan, ronden we het af”, besluit Caroline.

Wil je meer weten over wat het werknemersteam voor jou kan doen? Neem dan contact op via het contactformulier op onze website.

Het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam is er voor jou!
Het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam is er voor jou!

Zit je zonder werk en wil je graag weer aan de slag? Of  heb je werk en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan is het prettig als er iemand met je meedenkt!

Het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam staat voor jou klaar en deze dienstverlening is geheel kosteloos. Wij kunnen ons goed voorstellen dat het best lastig is om een fijne baan te vinden die echt bij je past. Zo kan het zijn dat je veel ervaring hebt in een bepaald vakgebied of dat je nog helemaal geen ervaring hebt en twijfelt of je de juiste papieren of vaardigheden bezit.

Wij gaan met jou in gesprek en samen op zoek naar jouw kwaliteiten en welke kennis en ervaring je al wel bezit. Bovendien is er altijd de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden of kennis op te doen. Of het nu gaat om digitalisering, automatisering, de coronacrisis, de wereld van werk verandert continu en daarbij zijn er ontelbare mogelijkheden bij het zoeken naar de nieuwe of andere baan. Vaak blijkt dan dat je tegen verwachtingen in goed past bij een baan waar je misschien zelf nog niet aan had gedacht. Wat de reden ook is, soms kunnen we allemaal wel wat begeleiding gebruiken als het gaat om het opnieuw vorm geven van je toekomst.

 

Wat kunnen we je bieden?
✔ Persoonlijke loopbaan coaching

Er staat een team van experts voor jou klaar. Samen met een persoonlijke coach ga je op onderzoek naar je kwaliteiten, vaardigheden en passies. Op die manier brengen we  in kaart wat voor werk daar goed bij aan kan sluiten en wat je daar nog voor nodig hebt. Aan de begeleiding  zijn geen kosten verbonden.

✔ Om- en bijscholing

Mocht je interesse hebben in om- en bijscholing zullen we samen oriënteren welke trajecten goed bij je wens aansluiten. (o.a. oriëntatie-, meeloopdagen en scholing in de sectoren Zorg, IT, Bouw & Techniek, en op maat afgestemde scholing, met het uitgangspunt 100% financiering).

✔ Bemiddeling naar werk

Het werknemersteam (Regionaal Mobiliteitsteam) denkt met je mee en helpt je in de begeleiding richting nieuw/ander werk.

✔ Voor wie?

Wij zijn er voor alle inwoners van de regio Groot-Amsterdam. Het maakt dus niet uit of je werkend, werkzoekend, student, scholier, ZZP’er bent of een uitkering hebt. Je kan altijd bij ons terecht!

✔ Enthousiast geworden? Zo meld je je aan:

Ben je na het lezen enthousiast geworden neem dan direct contact met ons op! Dit kan door rechtstreeks contact opnemen via e-mail, tijdens kantoortijden te bellen naar 020-25 27 029 of via de ‘bel me terug’ button bovenaan de website aan te klikken. Heb je al een contact bij jouw gemeente of bij het UWV, dan nemen we contact op met jouw contactpersoon en bespreken de mogelijkheden.

✔ Praktijkvoorbeelden hieronder:

Lees hier hoe bijvoorbeeld Joost en Esther een mooie nieuwe baan gevonden hebben. Het kan ook helpen om samen met jou te bespreken wat bij jou zou passen en wat je daarvoor nodig hebt. Dat kan met een coach of loopbaanbegeleider zijn. En als je met een aanvullende (korte) opleiding of cursus de baan van je dromen kan krijgen, dan kunnen we dat ook voor je regelen.Kortom mogelijkheden genoeg om ook samen met jou te onderzoeken wat het regionaal werkcentrum voor jou kan betekenen!Neem die stap en neem contact op met ons. Samen komen we er vast en zeker uit.Hoe mooi zou het zijn als jij over een tijdje gewoon fijn werk hebt dat bij je past.

Voorbeelden uit de praktijk
"NH Nieuws over werkwijze Regionaal Werkcentrum (RWC)"
Wat kan het RWC betekenen voor werkgevers en werknemers die getroffen zijn door de coronacrisis? NH Nieuws  sprak met een medewerker…
Neem contact met mij op
De functies van medewerkers kunnen verschillen, de sectoren ook, maar competenties komen vaak overeen. We helpen bij het vinden van extra personeel en we begeleiden deze nieuwe medewerkers om in dienst te treden.

We bellen binnen één werkdag terug.

Laat ons je terugbellen

Laat je gegevens achter en we bellen je binnen een werkdag terug. Of neem contact met ons op.