

Voor het stimuleren van een sterke en gezonde sector is de werkdesk kunst en cultuur opgericht. We zijn er voor zzp’ers, werkzoekenden, medewerkers, werkgevers en organisaties.
Ben je zzp’er, wil je je verder ontwikkelen en een opleiding volgen? Of ben je werkzoekende, medewerker of leidinggevende bij een organisatie in de culturele en creatieve sector? Wij bieden ondersteuning en mogelijke financiering aan voor om- en bijscholing van jou of van je medewerkers. Ook kennen we de weg naar andere oplossingen op het gebied van werk, personeelsbeleid en opleidingen om jouw positie in de culturele en creatieve sector verder te versterken.
Neem contact met ons op om te bespreken wat er voor jou of jullie mogelijk is, of kijk op deze pagina voor een overzicht van relevante informatie en aanbod.
Wil je financieel vrij zijn met je beroepspraktijk of onderneming? Wil je het goed regelen? Dan zijn ondernemersvaardigheden belangrijk. De volgende programma’s kunnen jou daarbij ondersteunen.
- Sterker Ondernemen van de gemeente Amsterdam
Via dit platform zie je al het aanbod voor de in Amsterdam woonachtige zzp’er die binnen de doelgroep valt. Doe er je voordeel mee. Klik hier voor meer info. - Route Ondernemerschap
Bij Cultuur+ Ondernemen worden vaak meerdere malen per jaar een Route Ondernemerschap georganiseerd. Klik hier voor meer informatie. Ook bieden zij vaak meerdere workshops die jou kunnen ondersteunen bij het versterken van jou beroepspraktijk of onderneming. Kijk eens op hun agenda of er iets bij zit voor jou. - Cre8tive Revolution
Cre8tive Revolution is een creatieve, ondernemende community. Het biedt programma’s en netwerkbijeenkomsten aan die jou kunnen ondersteunen in het creëren en versterken van jouw ‘Creatieve Kapitaal’. Ook in het Engels! Klik hier voor meer info. - BeroepKunstenaar
BeroepKunstenaar is de kennisbank van de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten (AHK). Deze website biedt praktische informatie over het starten en ontwikkelen van je beroepspraktijk als zelfstandige of in loondienst. Klik hier voor meer info.
Daarnaast biedt de AHK cursussen en trainingen aan en die zijn niet alleen beschikbaar voor (ex)studenten, maar ook voor ‘externen’, mensen die niet aan de AHK gestudeerd hebben. Klik hier voor meer info. - Kamer van Koophandel
Op de website van de Kamer van Koophandel (KvK) vind je informatie voor zelfstandig ondernemers, per thema en onderwerp. De KvK organiseert events die handig kunnen zijn voor jouw beroepspraktijk. Klik hier voor meer info. - Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Je denkt er liever niet aan, maar als je ziek bent en tijdelijk niet kunt werken mis je omzet en inkomen. De overheid wil graag stimuleren dat zzp’ers in de creatieve en culturele sector zich verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Daarom is er een stimuleringsbudget vrijgemaakt. Klik hier voor meer info. - Pensioen
De culturele en creatieve sector heeft een zeer hoog percentage zzp’ers en die bouwen geen pensioen op via een werkgever. Je zou zelf je financiële plan moeten maken voor later. Met de regeling ‘Nu voor Later’ van Oog voor Impuls kan je een tijdelijke bijdrage krijgen voor de opbouw van je pensioenvoorziening. Maak gebruik van dit stimuleringsbudget! Klik hier voor meer info.
Jezelf blijven ontwikkelen is, naast jouw professionalisering, belangrijk om wendbaar en weerbaar te zijn of te worden in deze uitdagende markt en sector.
- Werktuig PPO voor jouw Permanente Professionele Ontwikkeling
Jezelf continu professioneel blijven ontwikkelen is belangrijk voor je duurzame inzetbaarheid en verdienvermogen binnen de sector. Als jij investeert in je professionele ontwikkeling investeert werktuig PPO met je mee. Zij nemen 1/3 van de kosten voor hun rekening.
Vanaf 21 maart t/m 31 december 2023, of totdat de pot op is, kan je van de gemeente Amsterdam een 1/3 extra bijdrage krijgen voor de kosten van je opleiding. Deze extra bijdrage is bedoeld voor zzp’ers uit de regio Groot Amsterdam en die zich willen doorontwikkelen in hun ondernemende, communicatie en/of leidinggevende skills, of voor hen die zich willen laten om- of bijscholen buiten of binnen de sector. Op de site van Werktuig PPO kun je op simpele wijze een aanvraag indienen tot medefinanciering van jouw ontwikkelplan of neem contact met ons op, ook als je meer wilt weten over het aanbod van de gemeente Amsterdam. - STAP
Een opleiding volgen om jezelf te ontwikkelen en je kennis te verdiepen? STAP (Stimulering ArbeidsmarktPositie van het UWV) is een subsidie van maximaal € 1000,- die zzp’ers en ondernemers voor scholing en ontwikkeling kunnen aanvragen. Klik hier voor meer info. - Oriëntatiegesprek
Om succesvol te zijn, moet je stappen maken. Met een gratis oriëntatiegesprek van één uur helpt Cultuur+Ondernemen je hierbij. Als onafhankelijke sparringpartner voorzien hun experts je van advies op maat. Of je vraag nu over zakelijke ontwikkeling, financiering of besturen gaat. Jouw vraag staat centraal. Klik hier voor alle info. - Wat is mogelijk in de regio Groot-Amsterdam?
Natuurlijk ben je altijd aan het scannen naar nieuwe mogelijkheden. Voor werk, voor jouw projecten en wij denken graag met je mee. Wat is het aanbod in de regio? Wij zijn gestart met het verzamelen van relevante links per stad in de regio Groot-Amsterdam; mail ons als je suggesties hebt.
Zo kunnen particulieren en kunst- en cultuurinstellingen in Amsterdam subsidies aanvragen voor activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Klik hier voor een overzicht aan mogelijkheden.
In Amstelveen zijn er ook mogelijkheden, bijvoorbeeld als je je werk wilt tentoonstellen. Klik hier voor meer informatie.
De Ronde Venen heeft aandacht voor cultuur maar hier nog geen beleid ontwikkeld.
Schiphol heeft een groot aantal kunstwerken, zelfs het Rijksmuseum heeft er een dependance. Schiphol focus zich op sport via het Schipholfonds. Heb je een idee dat niet direct over sport gaat, maar wel over verbinden? Onderzoek het en leg het voor aan het Schipholfonds.
Er zijn organisaties die opkomen voor zzp’ers, die kennis hebben van jouw situatie of alles weten van jouw werkveld in de culturele en creatieve sector. Samen sta je sterker!
- Belangenbehartiging voor zzp’ers
Of je nu in de zorg of in de culturele en creatieve sector werkt, deze zzp-organisaties zetten zich in voor zzp’ers. Klik hier voor een overzicht.
Voor een overzicht van brancheorganisaties en vakbonden binnen de culturele en creatieve sector, klik hier.
Zzp’er zijn of in loondienst, of allebei. Jouw creatieve kwaliteiten op andere manier inzetten binnen of buiten de sector.
- Switch naar een parttime of fulltime baan
Mogelijk ben jij als (ex)ondernemer hard getroffen door de coronacrisis. Je bent op zoek naar een nieuwe kans. Wij ondersteunen jou bij het vinden van een (parttime) baan in loondienst of omscholing naar een beroep in een sector waar een tekort is aan personeel. Dit doen wij met coachgesprekken, trainingen en de hulp van jobhunters. Neem contact met ons op via deze site. - Is werken in het Onderwijs of Cultuureducatie iets voor jou?
Wil je bijverdienen naast jouw beroepspraktijk en gebruik blijven maken van jouw creatieve talenten? Kijk dan eens op de sites van de volgende initiatieven en ga na of zij nog mensen zoeken. Voor om- of bijscholing kun je ook bij ons terecht of via werktuig PPO. Ter inspiratie: kijk eens op Andersom Amsterdam en Liever voor de klas. Deze projecten bieden ondersteuning bij het lerarentekort. Of kijk eens naar het aanbod van de verschillende bedrijven, zoeken zij nog mensen? Je eigen passie omzetten in creatieve lesdagen op basisscholen? Laat je informeren bij Lukida. Met muziek bezig? Denk dan eens aan Aslan, voor een Post-HBO opleiding muziekeducatie. - Is werken in de Zorg en Welzijn iets voor jou?
Wil je bijverdienen naast jouw beroepspraktijk en gebruik blijven maken van jouw creatieve talenten? Kijk dan eens op de site van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) op de pagina Kennisdossier Cultuurparticipatie, met voorbeelden hoe cultuur en creativiteit worden ingezet ingezet in de zorg.
Als je om- of bijscholing overweegt, dan kun je altijd bij ons terecht voor advies en informatie. Via het Regionaal Werkcentrum is een tegemoetkoming voor jouw opleidingskosten mogelijk, naast een Werktuig PPO bijdrage. Neem contact op als je meer wilt weten.
Als je weet wie bent, wat je kan en hoe je het graag wil gaan doen, dan weet je ook hoeveel financiering je nodig hebt.
- Culturele Financieringswijzer
Krijg inzicht in welke financieringsmogelijkheden er bestaan voor jouw financieringsbehoefte. Laat je inspireren door actuele voorbeelden van andere organisaties. Verdiep je kennis over verschillende vormen zoals informeel investeren, crowdfunden etc. Klik hier voor meer info. - Cultuurleningen met een lage rente…nu 1%
Wil je een instrument kopen? Je werkruimte verbouwen? Of kosten voorfinancieren en investeren in nieuwe projecten? Jouw opleiding verder financieren? Een Cultuurlening stelt jou in staat om uitgaven te doen voor ideeën of projecten, die bijdragen aan je beroepspraktijk, professionaliteit en cultureel ondernemerschap. Bijkomend voordeel is dat je na een aanvraag in ieder geval zeker jouw financiën op orde en inzichtelijk hebt! Klik hier voor alle info.
En als het niet meer lukt. Weet dat je niet de enige bent…
- Schuldhulpverlening voor zzp’ers en ondernemers
In deze onzekere tijden kan iedereen wel wat steun gebruiken. Ben jij zzp’er/ondernemer met financiële problemen of heb je oplopende schulden privé en/of zakelijk? We denken graag met je mee om jouw situatie te verbeteren. Klik hier voor alle info.
Vragen over het besturen van je organisatie, personeelszaken, zakelijke ontwikkelingen en financieringsmogelijkheden? Laat je informeren. De werkdesk wil de arbeidsmarkt samen verbeteren door jou of jullie te ondersteunen in deze geweldige en vaak uitdagende sector.
- Strategisch personeelsgesprek
Hebben jullie de plannen voor de toekomst gereed? Jouw strategie bepaalt. Weet je wat je meer, minder, of anders wil gaan doen? En wat voor mensen heb je dan nodig en hoeveel? Welke kwaliteiten moeten ze hebben of welke arbeidsmix daarbij past? Wie werken er nu al met je en hoe gaan zij mee de toekomst in? De werkdesk kunst en cultuur biedt een adviesgesprek aan waarbij we jouw vragen rondom personeelsbeleid samen met één van onze adviseurs bespreken. Neem contact met ons op als je interesse hebt, klik op de rode ‘bel me terug’ button. - Oriëntatiegesprek
Werk je bij een culturele organisatie of ben je ondernemer of lid van een bestuur of raad van toezicht? Om succesvol te zijn, moet je stappen maken. Met een oriëntatiegesprek van één uur helpt Cultuur+Ondernemen je hierbij. Als onafhankelijke sparringpartner voorzien hun experts je van advies op maat. Of je vraag nu over zakelijke ontwikkeling, financiering of besturen gaat. Jouw vraag staat centraal. Klik hier voor alle info. - Zakelijk leiderschap
Leidinggeven is, of je nu net begint of al langer bezig bent, een boeiend vak en je raakt nooit uitgeleerd. Als je jouw leidinggevende vaardigheden en/of je kennis wil verdiepen, kijk dan eens naar het aanbod van Cultuur+Ondernemen voor: mentoring mogelijkheden, leiderschapstrainingen en een ontwikkelprogamma voor zakelijke professionalisering.
Wil je weten wat er nog meer mogelijk is? Neem contact met ons op, of bezoek deze sites:
Leiderschap in Cultuur (LinC) is een leerprogramma voor en door leidinggevenden in de culturele sector. Klik hier voor meer info.
Cultuur Ontwerp biedt online programma’s aan die bijdragen aan het versterken van je persoonlijk leiderschap. Klik hier voor meer info.
De ‘Maarten Maartens leergang zakelijk leider in de culturele sector’ is ontwikkeld voor verdieping en versterking van je kennis. Klik hier voor meer info.
De Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten biedt ondersteuning, begeleiding, motivatie en inspiratie op het gebied van leiderschap en management aan. Klik hier voor meer info.
De Metselarij is een leernetwerk voor jonge professionals in de podiumkunsten. Klik hier voor meer info.
Voor trainingen in leiderschap, cultuurparticipatie en -management en bij vragen over je organisatie en het team, kijk dan op de website van de Academie voor Cultuurmanagement voor een overzicht van mogelijkheden. - HR-voucher voor de culturele en creatieve sector
De HR-voucher biedt culturele en creatieve instellingen ondersteuning aan bij hun HR- en organisatiebeleid. Helaas worden op dit moment geen aanvragen meer in behandeling genomen omdat het subsidieplafond is bereikt. Voor nieuws, hou de website in de gaten of neem contact met ons op. - Zzp’er in dienst nemen
In de culturele en creatieve sector wordt veel werk verricht door zzp’ers. In sommige gevallen is duidelijk dat dat werk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. De overheid wil het in (vaste) dienst nemen van (schijn)zelfstandigen ondersteunen en heeft hiervoor een stimuleringsbudget vrijgemaakt. Klik hier voor alle info. - Speciaal voor organisaties in de Podiumkunsten
Met de hele organisatie, afdeling of team gezamenlijk een vraagstuk aanpakken, stappen zetten om het als geheel verder te ontwikkelen? Organisaties kunnen hiervoor een bijdrage ontvangen van het Social Fonds Podiumkunsten. Klik hier voor alle informatie
Als je weet wat je gaat doen en hoe en wie je nodig hebt dan weet je ook hoeveel geld je nodig het. Ook hier hebben we wat informatie over verzameld.
- Zakelijk advies voor kunstinstellingen
Platform Cultuurherstel biedt coaching door ervaren professionals uit het bedrijfsleven aan voor kunstinstellingen in de provincie Noord-Holland. Klik hier voor alle info. - Cultuurloket DigitALL
Het cultuurloket DigitALL is doorstart van het noodfonds Kickstart Cultuurfonds. Nu is het is geen noodfonds meer, maar een programma rondom de toepassing van digitale technologie. Het cultuurloket DigitALL helpt culturele instellingen om het contact met het publiek te versterken door digitale technologie. klik hier voor meer info. - Culturele Financieringswijzer
Krijg inzicht in welke financieringsmogelijkheden er bestaan voor jouw financieringsbehoefte. Laat je inspireren door actuele voorbeelden van andere organisaties. Verdiep je kennis over verschillende vormen naast subsidies zoals informeel investeren, crowdfunden etc. Klik hier voor meer info. - Alles over de Cultuurleningen
Op zoek naar geld voor een project, product of herstel van je onderneming? Wanneer je voor de crisis een gezond bedrijf had, kan een lening helpen om ook nu te blijven ondernemen en nieuwe inkomsten te genereren. Cultuur+Ondernemen heeft verschillende leningen passend voor ondernemers en culturele organisaties. Klik hier voor alle info. - Schuldhulpverlening voor zzp’ers en ondernemers
In deze onzekere tijden kan iedereen wel wat steun gebruiken. Ben jij ondernemer met financiële problemen of heb je oplopende schulden privé en/of zakelijk? De gemeente Amsterdam denkt graag met je mee om jouw situatie te verbeteren. Klik hier voor alle info.
Als werknemer ben je de baas van je eigen carrière en blijf je jezelf ontwikkelen.
- Werktuig PPO voor jouw Permanente Professionele Ontwikkeling
Jezelf continu professioneel blijven ontwikkelen is belangrijk voor je duurzame inzetbaarheid en verdienvermogen binnen de sector. Als jij investeert in je professionele ontwikkeling investeert werktuig PPO met je mee. Zij nemen 1/3 van de kosten voor hun rekening. Jouw werkgever kan ook bijdragen. Op deze site kun je op simpele wijze een aanvraag indienen tot medefinanciering van jouw ontwikkelplan. Klik hier voor alle info. - STAP
Een opleiding volgen om jezelf te ontwikkelen en je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten? STAP (Stimulering ArbeidsmarktPositie van het UWV) is een subsidie van maximaal € 1000,- die werknemers en werkzoekenden kunnen aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Klik hier voor meer info. - Loopbaancoaching via de vakbonden
Vakbonden kunnen je begeleiden van werk naar werk en hebben kennis van de Culturele en Creatieve sector. Wil je lid worden van een vakbond, of wil je overzicht? Klik dan hier. - De weg van werk
In een werkend leven gebeurt veel. Je verandert van baan of branche, krijgt promotie of wordt ontslagen, gooit het roer om en gaat terug de schoolbanken in. UWV helpt je graag bij het uitstippelen en bewandelen van jouw weg. Klik hier voor meer informatie. - Werk.nl van het UWV
Op deze website vind je veel informatie en kan je gratis online trainingen volgen. Ook hebben ze deze training ontwikkeld, speciaal voor kunstenaars. Wil je inspiratie opdoen met verhalen over werk en samenleving? Ga dan naar het inspiratieplatform van het UWV. - Ontwikkeling en omscholing
Ben je professional in de podiumkunsten en wil je stappen maken in je loopbaan, maar heb je nog geen uitgekristalliseerde ideeën? De coaches van het Sociaal Fonds Podiumkunsten helpen je jouw vervolgstappen uit te werken. Klik hier voor meer informatie.
Of ben je danser en loop je tegen het einde van je danscarrière? Omscholing Dansers Nederland ondersteunt dansers met middelen en advies voor het maken van de stap naar een nieuwe carrière. Klik hier voor meer informatie.
De culturele en creatieve sector afbakenen is niet zo eenvoudig. Er worden veel verschillende, vernieuwende initiatieven met het daarbij behorende werkveld ontwikkeld. Wil je een overzicht? Check dan deze links.
- Platform ACCT
Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst. Een initiatief van het complete werkveld. Ondersteund door het ministerie van OCW. Gedragen door de belangrijkste culturele organisaties in Nederland. En opgericht met maar één doel: het verbeteren van de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector. Klik hier voor meer info.
- Fair Practice Code
De Fair Practice Code nodigt uit tot kritische reflectie & dialoog. Zo bouwen we samen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt en beroepspraktijk. Klik hier voor alle info.
- Code Diversiteit & Inclusie in de culturele sector
Met de Code Diversiteit & Inclusie maken we de cultuursector meer inclusief. Zo maken we ruimte voor nieuwe verhalen en werken we aan een gelijkwaardige sector voor iedereen. Klik hier voor alle info.
- Governance Code Cultuur
De Governance Code Cultuur biedt een normatief kader voor goed bestuur en toezicht in culturele organisaties. Ontdek de 8 principes van de Governance Code Cultuur 2019 en hoe je ze in de praktijk kunt toepassen. Klik hier voor alle info.
- De 3 Codes toegelicht
In dit videocollege van Cultuur+Ondernemen komen 3 experts aan het woord over het belang van de doelen en de impact die de 3 Codes kunnen hebben. Ze bespreken de kansen, maar ook de ingewikkeldheden die gepaard gaan met de codes. Ze reiken handvatten aan om de codes (verder) toe te passen in jouw organisatie. Bekijk het videocollege hier. - Mores: meldpunt ongewenste omgangsvormen Nederlandse culturele en creatieve sector
Dit meldpunt is geïnitieerd door verschillende organisaties in de Nederlandse culturele en creatieve sector en is voor iedereen die werkzaam is in deze sectoren. Mores en de daarvoor werkende vertrouwenspersonen zijn volstrekt onafhankelijk. Klik hier voor alle info. - Sociale Veiligheid bij Podiumkunsten
Deze stichting heeft als doel is ongewenste omgangsvormen in de sector tegen te gaan en gewenst gedrag te stimuleren. Op de website vind je documenten die gebruikt kunnen worden bij het vormgeven en implementeren van sociale veiligheid in je organisatie. Klik hier voor alle info. - digiPACCT
digiPACCT is hét platform voor Human Resource (HR) en arbeidsvoorwaarden. Het is voor iedereen met HR-taken in de culturele en creatieve sector. Samenwerking, netwerken en het delen van kennis staan centraal. Klik hier voor alle info.
- Culturele financieringswijzer
Vind je route naar financiering van jouw project, product of onderneming. Klik hier voor alle info.
- Culture EU: Europese subsidies voor de culturele en creatieve sector
Met deze interactieve gids wil de Europese Commissie de toegang tot de financieringsmogelijkheden voor de culturele en creatieve sector vereenvoudigen. Vindt de financieringsmogelijkheden die bij je organisatie passen. Voor het overzicht klik hier.
- Cultuurmonitor
De Cultuurmonitor is een instrument door en voor de culturele sector. De monitor brengt gegevens samen over ontwikkelingen in het culturele leven en wil daarmee bijdragen aan een sterke cultuursector in Nederland. Klik hier voor alle info. - Digitale Transformatie
Digitale Transformatie is de integratie van digitale technologieën in elk bedrijfsproces. Het gaat niet alleen om technische veranderingen binnen een organisatie, maar ook om de manier waarop je publiek benaderd wordt. Organisaties kunnen een trainings- of opleidingsprogramma aanvragen. Klik hier voor alle info. - Verduurzamen van bedrijfspanden
De gemeente Amsterdam biedt instellingen en ondernemers ondersteuning aan in het verduurzamen van je pand. Zoals (gratis) advies, subsidies en lage rente leningen. Klik hier voor alle info. - Kunsten ’92
Kunsten ’92 versterkt met een gezamenlijke stem het maatschappelijke en politieke klimaat voor kunst en cultuur in Nederland. Zo pleiten zij er bijvoorbeeld voor dat er compensatie komt voor de door overheid bekostigde de culturele instellingen, vanwege de stijgende energie kosten. Klik hier voor alle info. - Financiële regelingen voor leren en werken
Meer weten over financiële regelingen voor leren en werken? Klik hier voor alle info op de website, of download de brochure voor werkgevers, of de brochure voor werknemers.

Gelukkig ouder worden is een kunst, zeker als je intensieve zorg nodig hebt. Michelle, Dries en Liesbeth, alle drie werkzaam bij Zorggroep Amsterdam…





De werkdesk kunst en cultuur is onderdeel van Regionaal Werkcentrum (RWC) Groot-Amsterdam. Het RWC Groot-Amsterdam bestaat uit verschillende partners die zich gezamenlijk inzetten voor werkgevers, ondernemers, organisaties, werknemers, zzp’ers en werkzoekenden. We adviseren, verbinden, ontwikkelen en werken nauw samen om de vaak complexe vraagstukken op het gebied van werkgelegenheid aan te pakken. We kunnen je adviseren in het maken van de juiste beslissingen op basis van vacatures, skills of nieuwe mogelijkheden.
We helpen je graag, laat je naam en je telefoonnummer achter en wij bellen je binnen één werkdag terug: