Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam
Werkdesk kunst en cultuur
Ondersteuning voor iedereen die werkzaam is in de Culturele en Creatieve Sector
Loopbaancoaching, training, opleiding en meer
Loopbaancoaching, training, opleiding en meer
Hoe kunnen wij jou creatief ondersteunen?
Hoe kunnen wij jou creatief ondersteunen?

Na de coronapandemie, waarbij onze mooie en belangrijke sector zware klappen te verduren heeft gehad, zijn de wonden nog lang niet geheeld. 

Voor het stimuleren van een sterke en gezonde sector is daarom de werkdesk kunst en cultuur opgericht. We zijn er voor zzp’ers, ondernemers, werkgevers, werknemers en werkzoekenden.

 • Ben jij werkgever of ondernemer? Wij bieden ondersteuning en mogelijke financiering voor om- en bijscholing van medewerkers, en andere oplossingen op het gebied van werk en arbeid om jouw organisatie verder te versterken.
 • Professioneler te werk gaan en jouw creatieve kwaliteiten verder ontwikkelen? Wij zijn er ook voor zzp’ers, werknemers en werkzoekenden. Met o.a. loopbaanbegeleiding, om- en bijscholing, trainingen en opleidingen om (verder) te professionaliseren.

Neem contact met ons op om te kijken wat er voor jou of jullie mogelijk is. Of kijk verder op deze pagina naar meer aanbod en handige links.

AANBOD EN TIPS
✔ Zzp’er – Professionaliseren en blijven ontwikkelen

Wil je financieel vrij zijn met je beroepspraktijk of onderneming? Dan zijn ondernemersvaardigheden belangrijk. De volgende programma’s kunnen jou daarbij ondersteunen.

 • Het Fundament
  Om ondernemersvaardigheden aan te leren of te versterken hebben de gemeente Amsterdam en Cultuur+Ondernemen een speciaal programma van twee maanden ontwikkeld voor de in Amsterdam woonachtige zzp’er uit de Culturele en Creatieve Sector. Klik hier voor alle info.
 • Versterk jouw toekomst als ondernemer: Onderneemvaardig
  Via dit platform zie je al het aanbod voor de in Amsterdam woonachtige zzp’er die binnen de doelgroep valt. Doe er je voordeel mee. Klik hier voor meer info.
 • Route Ondernemerschap
  Bij Cultuur+ Ondernemen worden vaak meerdere malen per jaar een Route Ondernemerschap georganiseerd. Ook bieden zij vaak meerdere workshops die jou kunnen ondersteunen bij het versterken van jou beroepspraktijk of onderneming. Kijk eens op hun agenda of er iets bij zit voor jou. Klik hier voor meer informatie.
 • Cre8tive Revolution
  Cre8tive Revolution is een creatieve, ondernemende community. Het biedt programma’s en netwerkbijeenkomsten aan die jou kunnen ondersteunen in het creëren en versterken van jouw Creatieve Kapitaal. Ook in het Engels! Klik hier voor meer info.

Jezelf blijven ontwikkelen is, naast jouw professionalisering, belangrijk om wendbaar en weerbaar te zijn of te worden in deze uitdagende markt en sector.

 • Werktuig PPO voor jouw Permanente Professionele Ontwikkeling
  Jezelf continu professioneel blijven ontwikkelen is belangrijk voor je duurzame inzetbaarheid en verdienvermogen binnen de sector. Als jij investeert in je professionele ontwikkeling investeert werktuig PPO met je mee. Zij nemen 1/3 van de kosten voor hun rekening. Op de Werktuig PPO site kun je op simpele wijze een aanvraag indienen voor de medefinanciering van jouw ontwikkelplan. Vanaf 1 juli 2022 tot de pot op is financiert de gemeente Amsterdam ook nog eens 1/3 extra voor jou als zzp’er uit de arbeidmarktsregio Groot-Amsterdam. Klik hier voor alle info (aan de Amsterdamse co-financiering zijn voorwaarden verbonden, neem contact met ons op voor meer informatie).
 • STAP
  Een opleiding volgen om jezelf te ontwikkelen en je kennis te verdiepen? STAP (Stimulering ArbeidsmarktPositie van het UWV) is een subsidie van maximaal € 1000,- die zzp’ers en ondernemers kunnen aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Check de subsidie data en wees er dan snel bij! Klik hier voor meer info.
 • Oriëntatiegesprek
  Om succesvol te zijn, moet je stappen maken. Met een gratis oriëntatiegesprek van één uur helpt Cultuur+Ondernemen je hierbij. Als onafhankelijke sparringpartner voorzien hun experts je van advies op maat. Of je vraag nu over zakelijke ontwikkeling, financiering of besturen gaat. Jouw vraag staat centraal. Klik hier voor alle info.

Er zijn organisaties die opkomen voor zzp’ers, die kennis hebben van jouw situatie of alles weten van jouw werkveld in de culturele en creatieve sector. Samen sta je sterker!

 • Belangenbehartiging voor zzp’ers
  Of je nu in de zorg of in de culturele en creatieve sector werkt, deze zzp-organisaties zetten zich in voor zzp’ers. Klik hier voor een overzicht.
 • Brancheorganisaties en vakbonden
  Naast belangenbehartiging voor jouw vakgebied bieden deze organisaties praktische cursussen aan om jouw zzp praktijk gezond te houden. Voor een overzicht van brancheorganisaties en vakbonden klik hier.

Zzp’er zijn of in loondienst, of allebei. Jouw creatieve kwaliteiten op andere manier inzetten binnen of buiten de sector.

 • Switch naar een partime of fulltime baan
  Mogelijk ben jij als (ex)ondernemer hard getroffen door de coronacrisis. Je bent op zoek naar een nieuwe kans. Wij ondersteunen jou bij het vinden van een (parttime) baan in loondienst of omscholing naar een beroep in een sector waar een tekort is aan personeel. Dit doen wij met coachgesprekken, trainingen en de hulp van jobhunters. Neem contact met ons op via deze site.
 • Is werken in het Onderwijs of  Cultuureducatie iets voor jou?
  Wil je bijverdienen naast jouw beroepspraktijk en gebruik blijven maken van jouw creatieve talenten? Kijk dan eens op de sites van de volgende initiatieven en ga na of zij nog mensen zoeken. Voor de om- of bijscholing kun je ook bij ons terecht of via werktuig PPO. Ter inspiratie: kijk eens op Andersom Amsterdam. Dit project biedt ondersteuning bij het lerarentekort. Of kijk eens naar het aanbod van de verschillende bedrijven, zoeken zij nog mensen? Je eigen passie omzetten in creatieve lesdagen op basisscholen? Laat je informeren bij Lukida. Met muziek bezig? Denk dan eens aan Aslan, voor een Post-HBO opleiding muziekeducatie.

Als je weet wie bent, wat je kan en hoe je het graag wil gaan doen, dan weet je ook hoeveel financiering je nodig hebt.

 • Culturele Financieringswijzer
  Krijg inzicht in welke financieringsmogelijkheden er bestaan voor jouw financieringsbehoefte. Laat je inspireren door actuele voorbeelden van andere organisaties. Verdiep je kennis over verschillend vormen naast subsidies zoals informeel investeren, crowdfunden etc. Klik hier voor meer info.
 • Cultuurleningen met een lage rente…nu 1%
  Wil je een instrument kopen? Je werkruimte verbouwen? Of kosten voorfinancieren en investeren in nieuwe projecten? Jouw opleiding verder financieren? Een Cultuurlening stelt jou in staat om uitgaven te doen voor ideeën of projecten, die bijdragen aan je beroepspraktijk, professionaliteit en cultureel ondernemerschap. Bijkomend voordeel is dat je na een aanvraag in ieder geval zeker jouw financiën op orde en inzichtelijk hebt! Klik hier voor alle info.

En als het niet meer lukt. Weet dat je niet de enige bent…

 • Schuldhulpverlening voor zzp’ers en ondernemers
  In deze onzekere tijden kan iedereen wel wat steun gebruiken. Ben jij zzp’er/ondernemer met financiële problemen of heb je oplopende schulden privé en/of zakelijk? We denken graag met je mee om jouw situatie te verbeteren. Klik hier voor alle info.
✔ Werkgever en ondernemer

Hebben jullie de plannen voor de toekomst gereed? Jouw strategie bepaalt. Weet je wat je meer, minder, of anders wil gaan doen? En wat voor mensen heb je dan nodig en hoeveel? Welke kwaliteiten moeten ze hebben of welke arbeidsmix daarbij past? Wie werken er nu al met je en hoe gaan zij mee de toekomst in?

 • Strategisch personeelsgesprek
  Wij bieden een adviesgesprek aan waarbij we jouw vragen rondom personeelsbeleid bespreken, samen met een adviseur van onze Werkdesk Kunst en Cultuur. Neem contact op als je interesse hebt via het contactformulier of klik op de rode ‘bel me terug’ button.
 • Oriëntatiegesprek
  Werk je bij een culturele organisatie of ben je ondernemer of lid van een bestuur of raad van toezicht? Om succesvol te zijn, moet je stappen maken. Met een oriëntatiegesprek van één uur helpt Cultuur+Ondernemen je hierbij. Als onafhankelijke sparringpartner voorzien hun experts je van advies op maat. Of je vraag nu over zakelijke ontwikkeling, financiering of besturen gaat. Jouw vraag staat centraal. Klik hier voor alle info.
 • HR-voucher culturele en creatieve sector
  De HR-voucher biedt sommige culturele en creatieve instellingen ondersteuning bij hun HR- en organisatiebeleid. Helaas is aanvragen van de HR-voucher niet meer mogelijk omdat het maximaal aan te vragen HR-vouchers is bereikt. Deze website biedt nog wel informatie voor als je aanvraag al gehonoreerd is. Klik hier voor alle info.

Als je weet wat je gaat doen en hoe en wie je nodig hebt dan weet je ook hoeveel geld je nodig het. Ook hier hebben we wat informatie over verzameld.

 • Zakelijk advies voor kunstinstellingen
  Platform Cultuurherstel biedt coaching door ervaren professionals uit het bedrijfsleven aan voor kunstinstellingen in de provincie Noord-Holland. Klik hier voor alle info.
 • Culturele Financieringswijzer
  Krijg inzicht in welke financieringsmogelijkheden er bestaan voor jouw financieringsbehoefte. Laat je inspireren door actuele voorbeelden van andere organisaties. Verdiep je kennis over verschillende vormen naast subsidies zoals informeel investeren, crowdfunden etc. Klik hier voor meer info.
 • Alles over de Cultuurleningen
  Op zoek naar geld voor een project, product of herstel van je onderneming? Wanneer je voor de crisis een gezond bedrijf had, kan een lening helpen om ook nu te blijven ondernemen en nieuwe inkomsten te genereren. Cultuur+Ondernemen heeft verschillende leningen passend voor ondernemers en culturele organisaties. Klik hier voor alle info.
 • Schuldhulpverlening voor zzp’ers en ondernemers
  In deze onzekere tijden kan iedereen wel wat steun gebruiken. Ben jij ondernemer met financiële problemen of heb je oplopende schulden privé en/of zakelijk? De gemeente Amsterdam denkt graag met je mee om jouw situatie te verbeteren. Klik hier voor alle info.
✔ Werknemer

Als werknemer ben je de baas van je eigen carrière en blijf je jezelf ontwikkelen.

 • Werktuig PPO voor jouw Permanente Professionele Ontwikkeling
  Jezelf continu professioneel blijven ontwikkelen is belangrijk voor je duurzame inzetbaarheid en verdienvermogen binnen de sector. Als jij investeert in je professionele ontwikkeling investeert werktuig PPO met je mee. Zij nemen 1/3 van de kosten voor hun rekening. Jouw werkgever kan ook bijdragen. Op deze site kun je op simpele wijze een aanvraag indienen tot medefinanciering van jouw ontwikkelplan. Klik hier voor alle info.
 • STAP
  Een opleiding volgen om jezelf te ontwikkelen en je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten? STAP (Stimulering ArbeidsmarktPositie van het UWV) is een subsidie van maximaal € 1000,- die werknemers en werkzoekenden kunnen aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Check de subsidie data en wees er dan snel bij! Klik hier voor meer info.
 • Loopbaancoaching via de vakbonden
  Vakbonden kunnen je begeleiden van werk naar werk en hebben kennis van de Culturele en Creatieve sector. Wil je lid worden van een vakbond, of wil je overzicht? Klik dan hier.
 • De weg van werk
  In een werkend leven gebeurt veel. Je verandert van baan of branche, krijgt promotie of wordt ontslagen, gooit het roer om en gaat terug de schoolbanken in. UWV helpt je graag bij het uitstippelen en bewandelen van jouw weg. Check deze link: De weg van werk | Inspiratieplatform (uwv.nl) voor meer informatie.
 • Werk.nl van het UWV
  Op deze website vind je veel informatie zoals Online trainingen en webinars | werk.nl en Ontwikkel uzelf met de online trainingen van UWV | werk.nl. En speciaal voor kunstenaars: Gratis online training: Het perspectief van de kunstenaar | werk.nl.
✔ Informatie over de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve secor

De culturele en creatieve sector afbakenen is niet zo eenvoudig. Er worden veel verschillende, vernieuwende activiteiten en producties met het daarbij behorende werk ontwikkeld. Wil je een overzicht? Check dan deze links.

 • Platform ACCT
  Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst. Een initiatief van het complete werkveld. Ondersteund door het ministerie van OCW. Gedragen door de belangrijkste culturele organisaties in Nederland. En opgericht met maar één doel: het verbeteren van de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector. Klik hier voor meer info.
 • Fair Practice Code
  De Fair Practice Code nodigt uit tot kritische reflectie & dialoog. Zo bouwen we samen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt en beroepspraktijk. Klik hier voor alle info.
 • Code Diversiteit & Inclusie in de culturele sector
  Met de Code Diversiteit & Inclusie maken we de cultuursector meer inclusief. Zo maken we ruimte voor nieuwe verhalen en werken we aan een gelijkwaardige sector voor iedereen. Klik hier voor alle info.
 • Governance Code Cultuur
  De Governance Code Cultuur biedt een normatief kader voor goed bestuur en toezicht in culturele organisaties. Ontdek de 8 principes van de Governance Code Cultuur 2019 en hoe je ze in de praktijk kunt toepassen. Klik hier voor alle info.
 • digiPACCT
  digiPACCT is hét platform voor Human Resource (HR) en arbeidsvoorwaarden. Het is voor iedereen met HR-taken in de culturele en creatieve sector. Samenwerking, netwerken en het delen van kennis staan centraal.  Klik hier voor alle info.
 • Culturele financieringswijzer
  Vind je route naar financiering van jouw project, product of onderneming. Klik hier voor alle info.
 • Cultuurmonitor
  De Cultuurmonitor is een instrument door en voor de culturele sector. De monitor brengt gegevens samen over ontwikkelingen in het culturele leven en wil daarmee bijdragen aan een sterke cultuursector in Nederland. Klik hier voor alle info.
Voorbeelden uit de praktijk
"Je business weer op poten zetten na corona – zoals Marjon"
Marjon over Onderneemvaardig

In 2020 richt Marjon Hartman haar bedrijf Interactive Oost op. Vlak voor de crisis start ze met…

Zo werkt het

De Werkdesk kunst en cultuur is onderdeel van Regionaal Werkcentrum (RWC) Groot-Amsterdam. Het RWC bestaat uit accountmanagers die voor werkgevers, werknemers en zzp’ers ter beschikking gesteld zijn door onze netwerkpartners in de regio. We adviseren, werken nauw samen met werkgevers en we verbinden hen met elkaar; we zijn er voor werknemers en zzp’ers door hen te coachen in het maken van de juiste match op basis van vacatures, skills en mogelijkheden.

Ja, help mij ontdekken welke kansen ik op werk heb

We helpen je graag, laat je naam en je telefoonnummer achter en wij bellen je binnen één werkdag terug:

Laat ons je terugbellen

Laat je gegevens achter en we bellen je binnen een werkdag terug. Of neem contact met ons op.