Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam
Werkdesk kunst en cultuur
Ben je ZZP'er en wil je je verder ontwikkelen? Doe nog dit jaar een aanvraag via Werktuig PPO en krijg 2/3 van je opleidingskosten vergoed!
Tot eind dit jaar, of totdat de pot op is, financiert de gemeente Amsterdam namelijk 1/3 extra mee.
Tot eind dit jaar, of totdat de pot op is, financiert de gemeente Amsterdam namelijk 1/3 extra mee.
Hoe kunnen wij jou creatief ondersteunen?
Hoe kunnen wij jou creatief ondersteunen?

Voor het stimuleren van een sterke en gezonde sector is de werkdesk kunst en cultuur opgericht. We zijn er voor zzp’ers, ondernemers, werkgevers, werknemers en werkzoekenden.

 • Ben jij zzp’er, wil je je verder ontwikkelen en een opleiding volgen? Als jij wilt investeren in jezelf investeert Werktuig PPO met je mee. Zij nemen 1/3 van de kosten van je opleiding voor hun rekening. Tot eind dit jaar, of totdat de pot op is, financiert de gemeente Amsterdam ook nog eens 1/3 extra mee! Deze extra tegemoetkoming is bedoeld voor zzp’ers uit de arbeidmarktsregio Groot-Amsterdam. Meld je aan via Werktuig PPO, voor 31 december, ook al start je opleiding pas volgend jaar. Neem contact met ons op voor meer info, of klik hier voor het aanvraagformulier van Werktuig PPO.
 • Ben jij werknemer, werkgever of ondernemer? Wij bieden ondersteuning en mogelijke financiering voor om- en bijscholing van jou of van je medewerkers en andere oplossingen op het gebied van opleiding, werk en arbeid om jouw positie in de sector verder te versterken.

Neem contact met ons op om te kijken wat er voor jou of jullie mogelijk is. Of kijk op deze pagina voor ons aanbod en handige links.

Aanbod en informatie
✔ Zzp’er – Professionaliseren en blijven ontwikkelen

Wil je financieel vrij zijn met je beroepspraktijk of onderneming? Wil je het goed regelen? Dan zijn ondernemersvaardigheden belangrijk. De volgende programma’s kunnen jou daarbij ondersteunen.

 • Het Fundament
  Om ondernemersvaardigheden aan te leren of te versterken hadden de gemeente Amsterdam en Cultuur+Ondernemen een speciaal programma van twee maanden ontwikkeld voor de in Amsterdam woonachtige zzp’er uit de Culturele en Creatieve Sector. Helaas is de inschrijving voor dit – voorlopig laatste – programma gesloten. Klik hier voor informatie, we houden je op de hoogte over een mogelijke doorstart.
 • Versterk jouw toekomst als ondernemer: Onderneemvaardig
  Via dit platform zie je al het aanbod voor de in Amsterdam woonachtige zzp’er die binnen de doelgroep valt. Doe er je voordeel mee. Klik hier voor meer info.
 • Route Ondernemerschap
  Bij Cultuur+ Ondernemen worden vaak meerdere malen per jaar een Route Ondernemerschap georganiseerd. Klik hier voor meer informatie. Ook bieden zij vaak meerdere workshops die jou kunnen ondersteunen bij het versterken van jou beroepspraktijk of onderneming. Kijk eens op hun agenda of er iets bij zit voor jou.
 • Cre8tive Revolution
  Cre8tive Revolution is een creatieve, ondernemende community. Het biedt programma’s en netwerkbijeenkomsten aan die jou kunnen ondersteunen in het creëren en versterken van jouw Creatieve Kapitaal. Ook in het Engels! Klik hier voor meer info.
 • BeroepKunstenaar
  BeroepKunstenaar is de kennisbank van de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten (AHK). Deze website biedt praktische informatie over het starten en ontwikkelen van je beroepspraktijk als zelfstandige of in loondienst. Klik hier voor meer info.
  Daarnaast biedt de AHK cursussen en trainingen aan en die zijn niet alleen beschikbaar voor (ex)studenten, maar ook voor ‘externen’, mensen die niet aan de AHK gestudeerd hebben. Klik hier voor meer info.
 • Kamer van Koophandel
  Op de website van de Kamer van Koophandel (KvK) vind je informatie voor zelfstandig ondernemers, per thema en onderwerp. De KvK organiseert events die handig kunnen zijn voor jouw beroepspraktijk. Klik hier voor meer info.
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  Je denkt er liever niet aan, maar als je ziek bent en tijdelijk niet kunt werken mis je omzet en inkomen. De overheid wil graag stimuleren dat zzp’ers in de creatieve en culturele sector zich verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Daarom is er voor een bepaalde periode een stimuleringsbudget vrijgemaakt. Klik hier voor meer info.

Jezelf blijven ontwikkelen is, naast jouw professionalisering, belangrijk om wendbaar en weerbaar te zijn of te worden in deze uitdagende markt en sector.

 • Werktuig PPO voor jouw Permanente Professionele Ontwikkeling
  Jezelf continu professioneel blijven ontwikkelen is belangrijk voor je duurzame inzetbaarheid en verdienvermogen binnen en buiten de sector. Werk je als zzp’er in de culturele en creatieve sector en woon je in de arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam, dan hebben we goed nieuws! De gemeente Amsterdam geeft jou een extra financieel steuntje in de rug door 1/3 van de totale kosten in jouw om- en bijscholing bij te dragen. Werktuig PPO beoordeelt jouw aanvraag en als deze wordt toegekend krijg je in totaal 2/3 van de kosten vergoed (met een maximum van € 4.000,- per jaar). Je krijgt het bedrag via Werktuig PPO, je hoeft niet iets te regelen met de gemeente Amsterdam. Aanvragen voor het einde van het jaar en OP=OP. Klik hier voor alle info op de website van Werktuig PPO of neem contact met ons op.
 • STAP
  Een opleiding volgen om jezelf te ontwikkelen en je kennis te verdiepen? STAP (Stimulering ArbeidsmarktPositie van het UWV) is een subsidie van maximaal € 1000,- die zzp’ers en ondernemers kunnen aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Check de subsidie data en wees er dan snel bij! Klik hier voor meer info.
 • Oriëntatiegesprek
  Om succesvol te zijn, moet je stappen maken. Met een gratis oriëntatiegesprek van één uur helpt Cultuur+Ondernemen je hierbij. Als onafhankelijke sparringpartner voorzien hun experts je van advies op maat. Of je vraag nu over zakelijke ontwikkeling, financiering of besturen gaat. Jouw vraag staat centraal. Klik hier voor alle info.

Er zijn organisaties die opkomen voor zzp’ers, die kennis hebben van jouw situatie of alles weten van jouw werkveld in de culturele en creatieve sector. Samen sta je sterker!

 • Belangenbehartiging voor zzp’ers
  Of je nu in de zorg of in de culturele en creatieve sector werkt, deze zzp-organisaties zetten zich in voor zzp’ers. Klik hier voor een overzicht.
  Naast  belangenbehartiging van jouw vakgebied bieden deze organisaties praktische cursussen aan om jouw zzp praktijk gezond te houden. Voor een overzicht van brancheorganisaties en vakbonden klik hier.

Zzp’er zijn of in loondienst, of allebei. Jouw creatieve kwaliteiten op andere manier inzetten binnen of buiten de sector.

 • Switch naar een partime of fulltime baan
  Mogelijk ben jij als (ex)ondernemer hard getroffen door de coronacrisis. Je bent op zoek naar een nieuwe kans. Wij ondersteunen jou bij het vinden van een (parttime) baan in loondienst of omscholing naar een beroep in een sector waar een tekort is aan personeel. Dit doen wij met coachgesprekken, trainingen en de hulp van jobhunters. Neem contact met ons op via deze site.
 • Is werken in het Onderwijs of  Cultuureducatie iets voor jou?
  Wil je bijverdienen naast jouw beroepspraktijk en gebruik blijven maken van jouw creatieve talenten? Kijk dan eens op de sites van de volgende initiatieven en ga na of zij nog mensen zoeken. Voor om- of bijscholing kun je ook bij ons terecht of via werktuig PPO. Ter inspiratie: kijk eens op Andersom Amsterdam en Liever voor de klas. Deze projecten bieden ondersteuning bij het lerarentekort. Of kijk eens naar het aanbod van de verschillende bedrijven, zoeken zij nog mensen? Je eigen passie omzetten in creatieve lesdagen op basisscholen? Laat je informeren bij Lukida. Met muziek bezig? Denk dan eens aan Aslan, voor een Post-HBO opleiding muziekeducatie.
 • Is werken in de Zorg en Welzijn iets voor jou?
  Wil je bijverdienen naast jouw beroepspraktijk en gebruik blijven maken van jouw creatieve talenten? Kijk dan eens op de site van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) op de pagina Kennisdossier Cultuurparticipatie, met voorbeelden hoe cultuur en creativiteit worden ingezet ingezet in de zorg. Voor om- of bijscholing kun je ook bij ons terecht of via werktuig PPO.

Als je weet wie bent, wat je kan en hoe je het graag wil gaan doen, dan weet je ook hoeveel financiering je nodig hebt.

 • Culturele Financieringswijzer
  Krijg inzicht in welke financieringsmogelijkheden er bestaan voor jouw financieringsbehoefte. Laat je inspireren door actuele voorbeelden van andere organisaties. Verdiep je kennis over verschillend vormen naast subsidies zoals informeel investeren, crowdfunden etc. Klik hier voor meer info.
 • Cultuurleningen met een lage rente…nu 1%
  Wil je een instrument kopen? Je werkruimte verbouwen? Of kosten voorfinancieren en investeren in nieuwe projecten? Jouw opleiding verder financieren? Een Cultuurlening stelt jou in staat om uitgaven te doen voor ideeën of projecten, die bijdragen aan je beroepspraktijk, professionaliteit en cultureel ondernemerschap. Bijkomend voordeel is dat je na een aanvraag in ieder geval zeker jouw financiën op orde en inzichtelijk hebt! Klik hier voor alle info.

En als het niet meer lukt. Weet dat je niet de enige bent…

 • Schuldhulpverlening voor zzp’ers en ondernemers
  In deze onzekere tijden kan iedereen wel wat steun gebruiken. Ben jij zzp’er/ondernemer met financiële problemen of heb je oplopende schulden privé en/of zakelijk? We denken graag met je mee om jouw situatie te verbeteren. Klik hier voor alle info.
✔ Werkgever en ondernemer

Vragen over het besturen van je organisatie, personeelszaken, zakelijke ontwikkelingen en financieringsmogelijkheden? Laat je informeren.

 • Strategisch personeelsgesprek
  Hebben jullie de plannen voor de toekomst gereed? Jouw strategie bepaalt. Weet je wat je meer, minder, of anders wil gaan doen? En wat voor mensen heb je dan nodig en hoeveel? Welke kwaliteiten moeten ze hebben of welke arbeidsmix daarbij past? Wie werken er nu al met je en hoe gaan zij mee de toekomst in? De werkdesk Kunst en Cultuur biedt een adviesgesprek aan waarbij we jouw vragen rondom personeelsbeleid samen met één van onze adviseurs bespreken. Neem contact met ons op als je interesse hebt, klik op de rode ‘bel me terug’ button.
 • Oriëntatiegesprek
  Werk je bij een culturele organisatie of ben je ondernemer of lid van een bestuur of raad van toezicht? Om succesvol te zijn, moet je stappen maken. Met een oriëntatiegesprek van één uur helpt Cultuur+Ondernemen je hierbij. Als onafhankelijke sparringpartner voorzien hun experts je van advies op maat. Of je vraag nu over zakelijke ontwikkeling, financiering of besturen gaat. Jouw vraag staat centraal. Klik hier voor alle info.
 • HR-voucher voor de culturele en creatieve sector
  De HR-voucher biedt culturele en creatieve instellingen ondersteuning aan bij hun HR- en organisatiebeleid. Helaas worden op dit moment geen aanvragen meer in behandeling genomen omdat het subsidieplafond is bereikt. Voor nieuws, hou de website in de gaten of neem contact met ons op.

Als je weet wat je gaat doen en hoe en wie je nodig hebt dan weet je ook hoeveel geld je nodig het. Ook hier hebben we wat informatie over verzameld.

 • Zakelijk advies voor kunstinstellingen
  Platform Cultuurherstel biedt coaching door ervaren professionals uit het bedrijfsleven aan voor kunstinstellingen in de provincie Noord-Holland. Klik hier voor alle info.
 • Cultuurloket DigitALL
  Het cultuurloket DigitALL is doorstart van het noodfonds Kickstart Cultuurfonds. Nu is het is geen noodfonds meer, maar een programma rondom de toepassing van digitale technologie. Het cultuurloket DigitALL helpt culturele instellingen om het contact met het publiek te versterken door digitale technologie.  klik hier voor meer info.
 • Culturele Financieringswijzer
  Krijg inzicht in welke financieringsmogelijkheden er bestaan voor jouw financieringsbehoefte. Laat je inspireren door actuele voorbeelden van andere organisaties. Verdiep je kennis over verschillende vormen naast subsidies zoals informeel investeren, crowdfunden etc. Klik hier voor meer info.
 • Alles over de Cultuurleningen
  Op zoek naar geld voor een project, product of herstel van je onderneming? Wanneer je voor de crisis een gezond bedrijf had, kan een lening helpen om ook nu te blijven ondernemen en nieuwe inkomsten te genereren. Cultuur+Ondernemen heeft verschillende leningen passend voor ondernemers en culturele organisaties. Klik hier voor alle info.
 • Schuldhulpverlening voor zzp’ers en ondernemers
  In deze onzekere tijden kan iedereen wel wat steun gebruiken. Ben jij ondernemer met financiële problemen of heb je oplopende schulden privé en/of zakelijk? De gemeente Amsterdam denkt graag met je mee om jouw situatie te verbeteren. Klik hier voor alle info.
✔ Werknemer

Als werknemer ben je de baas van je eigen carrière en blijf je jezelf ontwikkelen.

 • Werktuig PPO voor jouw Permanente Professionele Ontwikkeling
  Jezelf continu professioneel blijven ontwikkelen is belangrijk voor je duurzame inzetbaarheid en verdienvermogen binnen de sector. Als jij investeert in je professionele ontwikkeling investeert werktuig PPO met je mee. Zij nemen 1/3 van de kosten voor hun rekening. Jouw werkgever kan ook bijdragen. Op deze site kun je op simpele wijze een aanvraag indienen tot medefinanciering van jouw ontwikkelplan. Klik hier voor alle info.
 • STAP
  Een opleiding volgen om jezelf te ontwikkelen en je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten? STAP (Stimulering ArbeidsmarktPositie van het UWV) is een subsidie van maximaal € 1000,- die werknemers en werkzoekenden kunnen aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Check de subsidie data en wees er dan snel bij! Klik hier voor meer info.
 • Loopbaancoaching via de vakbonden
  Vakbonden kunnen je begeleiden van werk naar werk en hebben kennis van de Culturele en Creatieve sector. Wil je lid worden van een vakbond, of wil je overzicht? Klik dan hier.
 • De weg van werk
  In een werkend leven gebeurt veel. Je verandert van baan of branche, krijgt promotie of wordt ontslagen, gooit het roer om en gaat terug de schoolbanken in. UWV helpt je graag bij het uitstippelen en bewandelen van jouw weg. Check deze link: De weg van werk | Inspiratieplatform (uwv.nl) voor meer informatie.
 • Werk.nl van het UWV
  Op deze website vind je veel informatie zoals Online trainingen en webinars | werk.nl en Ontwikkel uzelf met de online trainingen van UWV | werk.nl. En speciaal voor kunstenaars: Gratis online training: Het perspectief van de kunstenaar | werk.nl.
✔ Informatie over de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve secor

De culturele en creatieve sector afbakenen is niet zo eenvoudig. Er worden veel verschillende, vernieuwende activiteiten en producties met het daarbij behorende werk ontwikkeld. Wil je een overzicht? Check dan deze links.

 • Platform ACCT
  Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst. Een initiatief van het complete werkveld. Ondersteund door het ministerie van OCW. Gedragen door de belangrijkste culturele organisaties in Nederland. En opgericht met maar één doel: het verbeteren van de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector. Klik hier voor meer info.
 • Fair Practice Code
  De Fair Practice Code nodigt uit tot kritische reflectie & dialoog. Zo bouwen we samen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt en beroepspraktijk. Klik hier voor alle info.
 • Code Diversiteit & Inclusie in de culturele sector
  Met de Code Diversiteit & Inclusie maken we de cultuursector meer inclusief. Zo maken we ruimte voor nieuwe verhalen en werken we aan een gelijkwaardige sector voor iedereen. Klik hier voor alle info.
 • Governance Code Cultuur
  De Governance Code Cultuur biedt een normatief kader voor goed bestuur en toezicht in culturele organisaties. Ontdek de 8 principes van de Governance Code Cultuur 2019 en hoe je ze in de praktijk kunt toepassen. Klik hier voor alle info.
 • digiPACCT
  digiPACCT is hét platform voor Human Resource (HR) en arbeidsvoorwaarden. Het is voor iedereen met HR-taken in de culturele en creatieve sector. Samenwerking, netwerken en het delen van kennis staan centraal.  Klik hier voor alle info.
 • Culturele financieringswijzer
  Vind je route naar financiering van jouw project, product of onderneming. Klik hier voor alle info.
 • Culture EU: Europese subsidies voor de culturele en creatieve sector
  Met deze interactieve gids wil de Europese Commissie de toegang tot de financieringsmogelijkheden voor de culturele en creatieve sector vereenvoudigen. Vindt de financieringsmogelijkheden die bij je organisatie passen. Voor het overzicht klik hier.
 • Cultuurmonitor
  De Cultuurmonitor is een instrument door en voor de culturele sector. De monitor brengt gegevens samen over ontwikkelingen in het culturele leven en wil daarmee bijdragen aan een sterke cultuursector in Nederland. Klik hier voor alle info.
 • Digitale Transformatie
  Digitale Transformatie is de integratie van digitale technologieën in elk bedrijfsproces. Het gaat niet alleen om technische veranderingen binnen een organisatie, maar ook om de manier waarop je publiek benaderd wordt.  Organisaties kunnen een trainings- of opleidingsprogramma aanvragen. Klik hier voor alle info.
Voorbeelden uit de praktijk
"De werkdesk kunst en cultuur biedt strategische personeelsgesprekken aan"
Als organisatie in de Amsterdamse Culturele en Creatieve Sector zetten jullie stappen, afhankelijk van jullie situatie. Nadenken over de toekomst. Plannen maken en dromen najagen.…
Zo werkt het

De Werkdesk kunst en cultuur is onderdeel van Regionaal Werkcentrum (RWC) Groot-Amsterdam. Het RWC bestaat uit accountmanagers die voor werkgevers, werknemers en zzp’ers ter beschikking gesteld zijn door onze netwerkpartners in de regio. We adviseren, werken nauw samen met werkgevers en we verbinden hen met elkaar; we zijn er voor werknemers en zzp’ers door hen te coachen in het maken van de juiste match op basis van vacatures, skills en mogelijkheden.

Ja, help mij ontdekken welke kansen ik op werk heb

We helpen je graag, laat je naam en je telefoonnummer achter en wij bellen je binnen één werkdag terug:

Laat ons je terugbellen

Laat je gegevens achter en we bellen je binnen een werkdag terug. Of neem contact met ons op.