Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam
Werkdesk Oekraïne ondersteunt vluchtelingen uit Oekraïne
17 november 2022

Werkdesk Oekraïne ondersteunt vluchtelingen uit Oekraïne. Sinds mei dit jaar is op Stadsloket Zuid de werkdesk Oekraïne geopend. Hier worden mensen uit Oekraïne ondersteund die in de regio Groot-Amsterdam verblijven en aan het werk willen. Mensen die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht faciliteren wij met het vinden van een baan in Nederland. Bij de werkdesk staan wij mensen te woord met uitgebreide informatie over hun arbeidskansen en hun rechten, manieren om naar een baan te zoeken, een cv op te stellen, te solliciteren in Nederland etc. We verwijzen mensen ook naar geschikte vacatures. Daarnaast worden er bemiddelingsactiviteiten georganiseerd, zoals regelmatige Meet en Greet evenementen op het stadskantoor Zuid, waarbij werkzoekenden uit Oekraïne en werkgevers rechtstreeks met elkaar in contact komen. Zo heeft de 16-jarige Yaroslav via een Meet en Greet met werkgevers uit de regio een leuke baan gevonden bij McDonalds Amsterdam.

Veeltalige medewerkers
Het werkloket is een samenwerking van het Regionale Werkcentrum en uitzendbureaus zoals Manpower, Olympia en Unique. Er wordt ook nauw samengewerkt met het Werkgevers Servicepunt (WSP), het Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) en met het team van Taal en Inburgering dat
vluchtelingen uit Oekraïne ook op andere vlakken gaat ondersteunen. Medewerkers van de werkdesk Oekraïne kunnen in verschillende talen communiceren en zijn daarom het eerste aanspreekpunt voor mensen uit Oekraïne die op zoek zijn naar een baan. Zo is Anna Tomilova opgeleid in Oekraïne als intercedent en nu werkzaam bij uitzendbureau Manpower.

“Er zijn genoeg bedrijven in de regio die vluchtelingen uit Oekraïne in dienst willen nemen, ook al spreken ze geen Nederlands of Engels. Doordat ik zowel de Nederlandse werkgever als de Oekraïense vluchteling begrijp en daardoor hun vertrouwen heb, verloopt de bemiddeling soepel.”

Minister geïnteresseerd
Eind augustus bracht minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) een bezoek aan de werkdesk Oekraïne. Ze luisterde met veel belangstelling en betrokkenheid naar de verhalen van enkele Oekraïense vluchtelingen die succesvol aan het werk zijn gegaan via bemiddeling van de werkdesk. Uiteraard was de minister ook geïnteresseerd in de organisatie achter de werkdesk. Een enthousiaste medewerker van de werkdesk benadrukte de kracht van samenwerking tussen de verschillende partijen, zoals WSP, gemeenten en uitzendbureaus.

“We doen het echt met en voor elkaar en kijken daarbij naar waar de expertise zit en niet naar wie nu precies welke functie bij welke
samenwerkingspartner heeft. Daar zijn de mooie verhalen uit voortgekomen.”

Een van de weinige mannen die gevlucht zijn, Vadym Dymenko, vertelt dat hij met de hulp van Anna een baan heeft gevonden bij Swapfiets. Weliswaar niet in zijn vakgebied (Vadym is opgeleid als ingenieur), maar hij is niettemin blij dat hij werk heeft.

“Ik dank de Nederlandse regering dat ik deze kans heb gekregen en dat ze zo goed voor mij zorgen.”

Samen sterk
Zo zie je maar: als je krachten bundelt, kom je tot mooie resultaten. Net dát is één van de sterke punten van de werkdesk Oekraïne én van het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam waar dit een onderdeel van is. Wil je weten wat de werkdesk Oekraïne zoal kan doen voor deze doelgroep? Kijk dan eens op de speciale pagina van onze website.

Laat ons je terugbellen

Laat je gegevens achter en we bellen je binnen een werkdag terug. Of neem contact met ons op.